Struinpad punt 8

kaart 8

Ga hier zitten op het bankje en kijk uit over het wijdse landschap voor u, volgens velen het mooiste panorama aan het struinpad. Hier waant u zich in the middle of nowhere ….
U bevindt zich hier op de Belgenhoek. De naam wijst waarschijnlijk op de aanwezigheid van Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Verderop heet de weg Kwakvors (kikvors), wat wijst op het vroeger moerassige karakter van dit gebied. Meer weten..

 DSC4353 klein  DSC4535 klein

 

Tot het begin van deze eeuw was het hier landbouwgrond. Die is aangekocht voor natuurontwikkeling en wordt nu beheerd door Staatsbosbeheer. Het landschap wordt opengehouden door begrazing met Limousin runderen, die kunnen drinken in de plas die hier gegraven is.
De oorsprong van de naam Belgenhoek is niet helemaal zeker. Mogelijk is de naam ontleend aan het feit dat hier tijdens de eerste wereldoorlog Belgische vluchtelingen gehuisvest waren (Nederland was neutraal en dus een veilig toevluchtoord). Een andere verklaring is dat de naam afkomstig is van het feit dat in de Peel ook veel Belgische arbeidskrachten werden gerekruteerd voor de turfwinning. Mogelijk is de naam ook afkomstig van het feit dat een Belgische leenheer hier vroeger over bezittingen beschikte. De weg in dit gebied heeft de naam Kwakvors, in het plaatselijk dialect de naam voor kikker (kikvors). De naam duidt erop dat het hier eertijds een nat gebied was met een veenondergrond. Dwars daar doorheen liep een hogere zandrug, die een onderdeel vormde van de ‘Wegh van Meijl op Seven’ (zie punt 1). Dicht bij die zandweg zijn meerdere archeologische vondsten aangetroffen, onder andere een maliënkolder (een met ijzer doorregen beschermend vest als bescherming tegen zwaardslagen) en een ringkraag (ijzeren halskraag).

8 klein

Contact gegevens

Miriam Willems (secretaris)

E:

NL52TRIO0391184776
t.n.v. Stichting VEEN

Laatste nieuws

Logo Stichting DOEN