Op 13, 14 en 16 mei 2019 hebben de kinderen van 3 groepen '7' van de basisschool Den Doelhof de VEEN-doe-dag meegemaakt.

zie "VEEN educatief"

28-11-2018

Op onderstaande link kunt u  de film bekijken die gemaakt is ter ondersteuning van de VEEN-doe-dag voor het onderwijs en andere belangstellenden!

https://youtu.be/MqYypr0HIBM

De 7e Hemel & Stichting Veen organiseert 

Herfstwandeling “struinpad” met gids

Op zaterdag 13 oktober 2018 kunt u meedoen aan een herfstwandeling met een gids langs een deel van het struinpad. Er wordt ongeveer 10 km gewandeld.

 

Lokatie: In de 7de Hemel, Belgenhoek 7 Grashoek, parkeermogelijkheid en startpunt

Ontvangst: 12.30 uur met pompoensoep, drankconsumptie en brood

Wandeling: 13.30 uur

Retour: 16.30 uur voor koffie / thee met taart

Kosten: €11,50 per persoon

Inschrijven / reserveren via website: www.inde7ehemel.com

(Via de webwinkel van de website)

 

Voor de mensen die niet van pompoensoep houden is er tomatensoep, graag even apart per e-mail aangeven indien er liever tomatensoep wordt gegeten.

 

18-07-2018

 

Op deze website vindt u een mooie beschrijving van het Struinpad van de stg. VEEN: "Lara loopt."

Lara Loopt is een nieuw wandelblog. Het aantal tochten is nog beperkt maar daar wordt aan gewerkt!
Lara Loopt wil je inspireren voor nieuwe tochten zodat je zelf de wandelschoenen aantrekt en erop uit gaat.

zie op: www.laraloopt.nl

25-05-mei 2018 Groep 4, 5 en 6 van de Basisschool De Driehoek uit Griendtsveen doet onderzoek met de lesbrief "VEEN-doedag" voor het basisonderwijs van de stg. VEEN.i

In de rubriek "Educatie"alvast een reacite van één van de kinderen. Meer volgt.

 

18-05-2018 GOED NIEUWS VOOR HET STRUINPAD!  zie "STRUINPAD"

 

20-12-2017: in een link naar you tube  is "Mistige dage"  in de verbeterde versie te beluisteren onder: "Struinpad >>"Watermeters"

04-12-2017 is "Bouw Groen" gestart met de afrastering van ons perceel in Grashoek ter voorbereiding van de bestemming groenrijk grasland.verbeterde versie

07-12-2017 Heeft Herman Crompvoets, dialectoloog "Mistige dagen" ,  vertaald naar het Meijels. Zie önder "Struinpad" >> "Watermeters

Zaterdag 10 juni 2017 zijn de heel bijzondere watermeters van de stichting VEEN bij de startplaats van het struinpad Meijel officieel feestelijk in gebruik genomen. Foto's van de feestelijkheden vindt u als submenu "watermeters"onder het artikel "struinpad". Verder is er een watermeter geplaatst aan het struinpad te Grashoek.

4 Maart 2017 Bomen herplanten in Grashoek: zie  "Beheer "

 

27 september 2016

In week 38 is begonnen met de werkzaamheden aan de Lagebrugweg. Zie "beheer"!

20 juli 2016

Piet Blankers, secretaris van de stg. VEEN, was in het nieuws op omroep Peel en Maas. Hij heeft namelijk een mooie prijs in de wacht gesleept: 2 jaar lang ambassadeur  voor het mooiste plekje van de gemeente Peel en Maas. Zie verderop de de tv-uitzendingen!!

 

Mooiste plekje van Peel & Maas: Driesprong van Peelkanalen.
 
Gebroederlijk lopen de twee kanalen over een lengte van vier kilometer naast elkaar. De tussenliggende afstand is slechts twintig meter. Wat een tijd en arbeidsverspilling! Ter hoogte van de Brabantse grens verlaat de Helenavaart met een haakse bocht zijn tijdelijke metgezel, het kanaal van Deurne, en stroomt, de provinciegrens volgend, eerst in noordoostelijke richting naar Helenaveen en daarna in noordwestelijke richting naar Griendtsveen. De eeuwenoude hoogveenmoerasnatuur van een aantal Peelrestanten flankeert de kanalen: Scherliet, Zinkske en Heitrakse Peel liggen hier op een steenworp afstand. Eens trokken hier togers met een brede riem om hun borst de turfschepen voort; later gebeurde dat met sterke trekpaarden.

Op de plaats waar de Helenavaart afbuigt naar het noorden ligt mijn mooiste, favoriete plekje van Peel & Maas. De historie is hier nog voelbaar aanwezig. De rare knik in de Helenavaart was bedoeld om Limburgers te beletten 's-nachts stiekem turf te gaan steken op Brabants grondgebied. Aan de kilometers lange samenloop van de twee Peelkanalen lag een ruzie ten grondslag tussen de gemeente Deurne en de vervenersfamilie van der Griendt. Onze voormalige gemeente Meijel spon er garen bij door (tegen fikse betaling!) een stuk grondgebied ter beschikking te stellen aan de gemeente Deurne.

Bij het bankje aan de kanalendriesprong, gelegen aan het smalle door de stichting VEEN aangelegde struinpad dat dwars door akkers, weilanden, bossen en velden voert, zit ik graag te mijmeren. Links en rechts van me vertonen boomstammen de vraatsporen van de bever, die zijn burcht heeft net voor de driesprong. Aan de overkant zit nog een diep gat in de grond waar in de oorlog een Duits geschut heeft gestaan. De geallieerden liepen hier vast in de drassige bodem. Niet voor niets heet de weg aan de overkant van de lage, natte bloemrijke weilanden: de Vuurlinie. Die weilanden zelf met de karakteristieke naam 't Molentje vormen het hoogst gelegen weidevogelgebied van Nederland. Ze liggen in een voormalig Maasdal, dat hier in de ijstijd in de hard bevroren ondergrond werd uitgeschuurd. In het voorjaar hoor je er de langgerekte roep van de grutto en het rollende geluid van de wulp. Een deel van die weilanden is afgegraven waardoor een vogelrijke plas ontstond, die (ik zeg het met enige schroom, maar ook met een beetje trots) officieel mijn naam (Blankersplas) heeft gekregen als dank voor jarenlange inzet voor natuur en landschap.

Zittend op het bankje klinkt regelmatig de roffelende hamerslag van de specht uit een van de oude eiken die het kanaal flankeren. Met een harde klap van zijn staart duikt de bever weg onder het wateroppervlak en laat een v-vormig rimpelend patroon achter, dat langzaam wegebt.....
Op dit mooiste plekje van Peel & Maas vervlechten natuur en (cultuur) historie zich met mijn eigen geschiedenis tot een tastbaar, uniek geheel!
 
Veel aandacht van de lokale radio en tv:

Het mooiste plekje van Peel en Maas 2016 (afl. 4)

Het mooiste plekje 2016 ligt in Meijel

 

 

en..... er komt nog meer.......!!!

 

 

18 juli 2016

5 Ooievaars bezochten onze percelen; we wachten nog op de kraanvogels.

 

 

19-05-2016

Interesse in het Peellandschap?

Volg cursus stichting VEEN!
Stichting VEEN bestaat uit een groep vrijwilligers die zich inspant om het landschap in het Peelgebied te verfraaien en de kennis daarover te verbreiden onder de inwoners van de streek. De stichting koopt daarvoor gronden op, beheert die op een natuurvriendelijke wijze en stelt ze open voor het publiek, o.a. door het aanleggen van een struinpad, waarbij de wandelaar dwars over de vaak bloemrijke percelen mag struinen. Verder willen we de kennis van het gebied vergroten o.a. doordat we een vogelkijkhut gebouwd hebben in het Molentje (Meijel) en worden grondwatermeters geplaatst om de waterstromen te laten zien die het ontstaan van de Peel verklaren.
Om de animo voor onze activiteiten te vergroten gaan we een cursus organiseren waar de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Ontstaan van de Peel (geologie, hydrologie)
  • Flora en fauna van de ongerepte en verveende Peel
  • Verveningsgeschiedenis
  • Bedreigingen voor de Peelnatuur
  • Activiteiten (aankopen, beheer enz.) stichting VEEN


De cursus vindt plaats op donderdag 2, 9, 16 en 23 juni 2016 van 20.00uur tot 22.00 uur in de Truijenhof, Tomveld 4 te Meijel. Voor de cursus is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden door een mailtje te sturen naar of door onderstaand telefoonnummer te bellen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Piet Blankers, secretaris (077-4661514; 06-37356489).

 

 

23 maart 2016

Het bestruur van de stichting VEEN kan zich verheugen met een nieuw bestuurslid, grond - en water-deskundige:

Erik van der Hoeven; zie" bestuur"

In het weekend van 12/13 maart zijn klaphekjes en een hekwerk geplaatst langs de Helenavaart t.b.v. het struinpad; 

zie "struinpad"

 

 

15 november 2015

Stichting VEEN gaat in het beheer van zijn gronden meewerken om de kraanvogel een kans te geven in de Peel.

Lees meer...

 

 

06 september 2015

Op 5 september is een interview geplaatst van radio P&M met Piet Blankers over de ontwikkeling van de Peel in de loop van de tijden en het belang om de restanten te behouden. Ook kunt u luisteren naar het ontstaan en de educatieve kant van het struinpad.

U vindt het interview onder: "Struinpad / Opening"

 

 

VOGELKIJKHUT BLANKERSPLAS

Vogelkijkhut BlankersplasDe stichting VEEN heeft, op veler verzoek, een vogelkijkhut geplaatst bij de Blankersplas in natuurgebeid het Molentje te Meijel aan het Deurnes Kanaal.


Bouw&Groen, ,  uit Haelen heeft samen met zeer handige vrijwilligers  handen een mooi project neergezet. Mede in het kader van het Verheven Peelplan  te realiseren struinpad is door de vogelkijkhut een mooie gelegenheid geschapen om de diverse watervogels van de Peel ongestoord te spotten. Bovendien kan de vermoeide wandelaar en fietser even rusten op de bankjes in de hut. Het sedum dak vormt een mooie eenheid met de Peelnatuur.

Dak van de kijkhut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een aanwinst voor de vogelaar, toerist en regionale natuurliefhebber.

 

Foto Gallerij

Contact gegevens

Email:

NL52TRIO0391184776 t.n.v.Stichting VEEN

 

Logo Stichting DOEN